Kollageeni, suoliston terveys ja alkoholi
Miten alkoholi vaikuttaa mikrobiomiin – suolistoflooraan? Voiko juominen vahingoittaa mikrobiomia (suolistoflooraa)? Kuinka voin korjata mikrobiomiani (suolistofloorani), jos juon liikaa? Miksi kollageeni on hyvä suoliston terveydelle ja suolistoflooralle? Voiko kollageeni parantaa vuotavan suolen?
Mikä on mikrobiomi (suolistofloora)?
Mikrobiomi on kehomme ei-ihminen, kuten bakteerit, virukset ja sienet. Ihmisellä on suun mikrobiomi ja suoliston mikrobiomi.
Kun puhumme suoliston mikrobiomista, puhumme enimmäkseen suolestamme: paksusuolesta peräsuoleen asti.
Normaalisti suoliston mikrobiomissa on terve bakteeritasapaino. Nämä bakteerit auttavat kehoamme:
- Tue immuunijärjestelmäämme
- Tukee aineenvaihduntaamme/ravinteiden imeytymistä
- Säätele tulehdusta
- Työskentele maksan kanssa puolustaaksesi itseään myrkkyjä vastaan
- Auttaa ehkäisemään kroonisia ja tartuntatauteja
- Tukea välittäjäaineiden tasapainoa ja siten tukemaan mielenterveyttämme ja mielialaamme (dopamiini ja serotoniini) ja torjumaan väsymystä (GABA) GUT-BRAIN-AXIS:n kautta.
- Pidä iho terveenä GUT-SKIN-AXIS:n kautta.
Miten alkoholin käyttö vaikuttaa kehon mikrobiomiin?
Ruokavaliolla tai sillä, mitä syömme, on valtava vaikutus mikrobiomiin. Kun juomme alkoholia, se vaikuttaa kaikkeen suun mikrobiomiin asti ruoansulatuskanavan läpi. Siihen liittyy myös useita muita elimiä matkan varrella.
Tässä on kolme asiaa, jotka voivat tapahtua suoliston mikrobiomille, kun juomme alkoholia.
Alkoholi muuttaa bakteerien tasapainoa suoliston mikrobiomissa
Ensinnäkin alkoholi voi muuttaa suoliston mikrobiomin koostumusta tai tasapainoa. Tämä voi saada suoliston mikrobiomin siirtymään homeostaasista, jossa kaikki on iloista ja rauhallista, dysbioositilaan, jossa asiat alkavat mennä epätasapainoon.
Metaboliitit voivat vahingoittaa mikrobiomia
Suoliston mikrobiomi metaboloi alkoholijuomien eri komponentteja. Tällä tavalla se luo tuotteita, jotka tunnetaan metaboliitteina, joita käytetään signaalin välittämiseen suoliston mikrobiomin, maksan ja veren välillä. Jotkut metaboliiteista, jotka syntyvät, kun kehosi hajottaa alkoholia, voivat olla myrkyllisiä.
Alkoholi voi aiheuttaa vuotavan suoliston
Suoliston limakalvolla on suojaava limakerros (limakerros)**. Kun suoliston mikrobiomi alkaa mennä epätasapainoon, se alkaa syödä suoliston, muun kehon ja kiertävän veren välisiä suojakerroksia. Tämä aiheuttaa muutoksen suolen eheydessä, joka tunnetaan myös vuotavana suolena.
**Matsamme ja suolikanavamme pinta koostuu epiteelisoluista, joita suojaa limakerros. Limakerros on hyvin monimutkainen järjestelmä, jolla on useita erilaisia toimintoja. Paksusuolissa epiteelisolut on suojattava täysin bakteereilta ja siellä limakerros toimii suojaavana esteenä. Paksusuolessa oleva limakerros muodostaa kaksi kerrosta, joista sisäpuoli on tiivistä ja bakteerien mahdotonta tunkeutua, kun taas ulompi on löysä ja tässä ovat normaalit kasvistobakteerit. Tiheän sisäisen limakerroksen puute johtaa tulehdukseen, ripuliin ja paksusuolensyöpään. Limakerrosta säädellään aktiivisesti ja tarvittaessa tuotanto lisääntyy, jotta tunkeutuvat bakteerit voidaan pestä pois. Toimimaton limakerros voi johtaa bakteereihin, joiden katsotaan olevan osa apatogeenistä (jotain, joka ei aiheuta tautia) normaalia kasvistoa, mikä aiheuttaa taudin. Fusobakteerit ovat osa normaalia kasvistoa, mutta niitä kuvataan IBD:n, paksusuolensyövän, haavaisen paksusuolitulehduksen, risatulehduksen, umpilisäkkeen, sepsiksen jne. aiheuttajiksi.
Onko mikrobiomilla roolia alkoholin yhteydessä syöpään?
Alkoholijuomat sisältävät etanolia. Etanolia pidetään karsinogeenisenä. Se on toksiini, joka aiheuttaa DNA-vaurioita ja lisää reaktiivisia happiradikaaleja, jotka ovat syöpään liittyviä mekanismeja.
Jos sinulla on vuotava suoli, alkoholin metaboloitumisesta aiheutuvat myrkyt voivat päästä verenkiertoon ja saada asiat menemään pieleen suoliston mikrobiomin ulkopuolella, yleensä maksasta alkaen.
Nämä toksiinit voivat kuitenkin lisätä syövän riskiä ruoansulatuskanavan ulkopuolella. Alkoholin käyttöön liittyviä syöpiä ovat mm.
- Ruokatorven syöpä
- Kollektiivinen syöpä
- Vatsan syöpä
- Maksasyöpä
- Suuontelon syöpä
- Rintasyöpä
Alkoholi vaikuttaa sekä suun että suoliston mikrobeihin, joilla on tärkeä rooli syöpäriskissä.
Voiko alkoholi vaikuttaa suolistoflooraan muilla tavoin?
Suoliston mikrobiomi (suolistofloora) on suuri osa sitä, kuinka kehomme metaboloi sitä, mitä syömme, mitä juomme ja mitä lääkkeitä käytämme. Työskentelemällä herkässä tasapainossa maksan kanssa se auttaa hallitsemaan terveyteemme yleisesti vaikuttavien etanolin tai myrkkyjen määrää.
Alkoholi voi aiheuttaa gastriittia
Gastriitti tai gastriitti on mahalaukun ja pohjukaissuolen tulehdus. Mahalaukun katarri voi olla krooninen tai akuutti. Akuutin gastriitin yleisiä oireita ovat närästys, vatsakipu ja oksentelu.
Mahalaukun limakalvon entsyymit voivat ylikuormittua ja limakalvo voi alkaa hajota.
Miksi ihmiset reagoivat alkoholiin eri tavalla?
Ihmiset hajottavat alkoholia eri tavoin. Ihmisten henkilökohtainen biologinen ja geneettinen herkkyys alkoholille ja se, kuinka hyvin he hajottavat alkoholia myrkyllisiksi ja myrkyttömäksi aineosiksi, perustuu siihen, kuinka paljon alkoholidehydrogenaasiksi (ADH) kutsuttua entsyymiä heillä on.
ADH-tasot vaihtelevat miehillä ja naisilla sekä eri roduista ja etnisistä taustoista kuuluvilla ihmisillä. Tämä määräytyy genetiikkamme perusteella.
Vaikka suosittelemme alkoholinkäyttöä, ne eivät välttämättä koske kaikkia. Jotkut ihmiset voivat olla niin herkkiä alkoholille, että he eivät siedä sitä määrää.
Voiko suolistofloorasi korjata?
Mitä tulee alkoholiin ja muihin ravintoaineisiin, voit saada mikrobiomisi melko huonoon tilaan, jos sinulla on huono viikko.
Hyvä uutinen on, että jos yrität palata terveellisempään elämäntapaan, mikrobiomi palaa yleensä entiseen tilaan.
Todella terveen mikrobiomin rakentaminen kestää noin kahdeksan viikkoa, mutta alle kahdessa viikossa se voidaan kääntää väärään suuntaan.
Ratkaisevaa on, kuinka kauan se menee väärään suuntaan. Jos laitat mikrobiomiasi stressitilaan pitkäksi aikaa, suolistofloora on itse asiassa melko itsekäs ja asettaa omat tarpeet sinun edelle. Tästä syystä suolistofloora alkaa "syömään" asioita, kuten limakerrosta. Suolistofloora ei halua nälkiintyä ja kuolla, joten se alkaa viedä sinulta. Silloin asiat todella alkavat mennä pieleen.
Suoliston mikrobiomi on todella tärkeä vastustuskyvylle. Ihmiset vitsailevat, että "juon alkoholia ja tapan kaikki pahat asiat", mutta se ei toimi näin. Haluat suoliston mikrobiomin olevan todella terve infektioita vastaan; Se on tärkeä osa yleistä immuunijärjestelmäämme. Se on myös erittäin tärkeä tulehduksen säätelemiseksi, ei vain suolistossa, vaan koko kehossa. Infektiot, huonot ruokailutottumukset tai tupakointi voivat aiheuttaa tulehdusta edistäviä tiloja. Kun juot alkoholia sen päälle, se on kuin lisäisi polttoainetta tuleen. Mikrobiomi ei voi palautua huolehtimaan sinusta. Se on ystävämme, kunnes se on pulassa, ja sitten se ei ole enää ystävämme!
Kollageeni voi parantaa vuotavan suoliston
Olet luultavasti kuullut, että kollageeni voi parantaa ihosi ja hiustesi terveyttä, mutta entä kollageenin nauttiminen suoliston terveydelle? Kollageeni on tärkeä ravintoaine vahvan suoliston ylläpitämiseksi. Itse asiassa riittävien kollageenimäärien nauttiminen voi auttaa parantamaan kaikkea ruoansulatuksesta happorefluksiin ja vatsakipuihin. Kun suolistomme on terve, se hyödyttää koko kehoamme!
Koska suolisto on olennainen osa ravintoaineiden imeytymistä, epäterveellinen suolisto voi vaikuttaa negatiivisesti ihosi, kynsien ja hiusten sekä elinten, rauhasten, lihasten ja nivelten kuntoon. Mutta hyvä suoliston terveys ei ole tärkeä vain fyysiselle kunnostamme; terve suolisto voi myös edistää yleistä terveyttämme ja mielialaamme. He eivät turhaan kutsu suolistoa "toisiksi aivoiksi"! Välittäjäaineita, kuten serotoniinia, dopamiinia ja GABA:ta (gamma-aminovoihappoa) tuotetaan suolistossa, joten jos suolistomme ei toimi kunnolla, se voi vaikuttaa merkittävästi mielialaamme.
Meillä on luonnollisesti soluja, jotka ovat vastuussa kollageenin muodostamisesta, joita kutsutaan fibroblasteiksi. Nämä fibroblastit tarvitsevat kuitenkin hieman apua – varsinkin kun vanhenemme; Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että 40-vuotiaana menetämme jopa 1 % elimistön luonnollisesta kollageenista vuodessa. Näiden solujen kokonaismäärä ja niiden kyky tuottaa kollageenia vähenevät tekijöiden, kuten ikääntymisen ja metabolisten stressitilojen, kuten infektioiden, autoimmuuni- tai kroonisten rappeutumissairauksien, lääkkeiden ja hormonaalisen epätasapainon vuoksi. Myös ruokailutottumukset, unihygienia, fyysinen aktiivisuus, tupakansavulle altistuminen ja alkoholijuomien nauttiminen voivat vaikuttaa fibroblastien terveyteen!
Yleisesti ottaen vuotava suoli mahdollistaa bakteerien vuotamisen verenkiertoon aiheuttaen tulehdusreaktion ja huonon ravinteiden imeytymisen. Nykyiset tutkimukset osoittavat, että bioaktiiviset kollageenipeptidit toimivat suoliston ekosysteemin (suolistoflooran) mikro-organismien prebiootteina ja tuottavat metaboliiteiksi kutsuttuja aineita, jotka auttavat pitämään suolistoesteen vahvana.
Ajattele asiaa näin: vahva suolistoeste estää bakteerien pääsyn verenkiertoon, mikä puolestaan estää kaikenlaisia negatiivisia terveysongelmia, kuten autoimmuunisairauksia, päänsärkyä ja ruoansulatusongelmia ja paljon muuta. Vahva este auttaa lisäksi ehkäisemään iho-ongelmia, kuten ihottumaa tai aknea, turvonnutta vatsaa, vatsavaivoja, mielialan muutoksia, nivelkipuja, kognitiivisia ongelmia ja monia muita ongelmia.
Mikä kollageeni on paras?
Nyt kun olet tietoinen edellä mainituista, olisi silti järkevää lisätä kollageenia päivittäiseen ruokavalioosi, jopa ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Onneksi jauhemuodossa olevat hydrolysoidut kollageenipeptidit imeytyvät helposti suolistossa. Kollageenista voi olla hyötyä paikallisella tasolla (suolen ekosysteemin suojaavien mikro-organismien populaatiossa ja suoliston rakenteessa) ja etäältä. Kollageeni kulkee myös verenkierron läpi ja vaikuttaa siten muihin elimiin sekä niveliin, jänteisiin, lihaksiin ja ihoon. Säännöllinen kollageenin kulutus on yhdistetty toiminnallisten häiriöiden, kuten GERD:n ja vatsakipujen, esiintymistiheyden ja voimakkuuden vähenemiseen.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että 2,5 grammaa - 20 grammaa hydrolysoitua kollageenia voi olla tehokasta. Mitä tulee suoliston terveyteen, hiljattain tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että "20 gramman päivittäisen kollageenipeptidilisän käyttö voi vähentää turvotusta ja parantaa lieviä ruoansulatusoireita muuten terveillä aikuisilla naisilla ilman muita ruokavalion tai elämäntapamuutoksia.
Tärkeintä on ottaa kollageenia jatkuvasti
Kollageenia voidaan kuluttaa mihin aikaan päivästä tahansa, ja avain on todellakin ottaa se JOHDONMUKAISESTI. Kun otat kollageenisi, sillä on vähemmän merkitystä; siitä on hyötyä, jos otat sitä säännöllisesti pitkän aikaa. Voit yrittää ottaa sen tyhjään vatsaan aamulla, jotta se lisää imeytymistä, tai terveellisten kuitupitoisten ruokien kanssa, kuten täysjyvävilja, hedelmät, vihannekset, juurekset ja palkokasvit. Ruoansulatusprosessia tukee happo (hapan pH mahassa). Joten imeytymistä suoliston tasolla voidaan tukea, kun muita prebioottisia lähteitä - kuten proteiineja ja kuituja - on läsnä. Sitä enemmän syytä syödä terveellisesti ja tasapainoisesti!