Kollageenia, vuotavaa suolistoa ja gluteenia
Lisäravinteet vuotavan suolen parantamiseen
Gluteeni ja vuotava suoli
Jotkut lääkärit kiistävät vuotavan suoliston olemassaolon, kun taas toiset väittävät, että se on monien terveystilojen ja sairauksien syy. Vuotava suolisto on edelleen lääketieteellinen mysteeri. Tiedemiehet yrittävät edelleen selvittää, mikä se on ja mikä sen aiheuttaa. Jotkut uskovat, että gluteeni aiheuttaa vuotavaa suolistoa, mutta sen rooli on monimutkainen. Tästä artikkelista voit lukea lisää gluteenista ja vuotavasta suolesta.
Mikä on gluteeni?
Gluteeni on proteiini, joka koostuu kahdesta proteiinista, gliadiinista ja gluteniinista, joita löytyy vehnästä, ohrasta ja rukiista. Gliadiini on gluteenin osa, johon jotkut ihmiset reagoivat negatiivisesti.
Mikä on vuotava suolisto?
Ruoansulatusjärjestelmä suorittaa useita erittäin tärkeitä toimintoja kehossa. Ruoansulatuskanavassa kehosi hajottaa ruokaa ja imee ravintoaineita verenkiertoon. Lisäksi suolen seinämät toimivat tärkeänä esteenä suolen ja muun kehon välillä. Suolen seinämä toimii portinvartijana ja määrittää, mitkä aineet kulkevat verenkierron ja elinten läpi. Termi "suolen läpäisevyys" kuvaa, kuinka helposti aineet kulkeutuvat suolen seinämän läpi. Se on toinen sana vuotavan suolen oireyhtymälle.
Yleensä ohutsuolen solujen välillä on pieniä rakoja. Näitä aukkoja kutsutaan tiukoiksi liitoksiksi. tiukat risteykset. Jos ne ovat vaurioituneet tai liian löysät, se aiheuttaa suolen "vuotavan". Tämä mahdollistaa suolistossa olevien aineiden ja organismien vuotamisen verenkiertoon. Kun bakteerit ja toksiinit vuotavat verenkiertoon, se aiheuttaa laajalle levinneitä tulehdusta kehossa.
Lisääntynyt suoliston läpäisevyys on liitetty autoimmuunisairauksiin ja tulehdukselliseen suolistosairauteen, mutta myös muihin terveysongelmiin:
- Tulehduksellinen suolistosairaus (IBD): Crohnin tauti, haavainen paksusuolitulehdus ja luokittelematon paksusuolitulehdus ("luokittelematon tulehduksellinen suolistosairaus" [IBD-U])
- Keliakia (gluteeni-intoleranssi)
- Lupus (SLE)
- Multippeliskleroosi (MS)
- Tyypin 1 diabetes ja tyypin 2 diabetes
- IBS (ärtyvän suolen oireyhtymä)
- Allergiat
- Astma
- Hapon refluksi
- Ahdistus ja masennus
- Turvotus ja kaasumainen vatsa
- Vatsakipu
- Aivosumu
- Masennus
- Ummetus tai ripuli
- Väsymys
- Ruokaherkkyys
- Ruoansulatushäiriöt
- Ravitsemuspuutos
- Päänsärkyä ja migreeniä
- Nivelkipu ja nivelreuma (nivelreuma (RA))
- Iho-ongelmat (akne, ihottumat, ihon punoitus, ruusufinni, ekseema, psoriaasi)
- Vaikea laihtua ja ylipainoa
- Tulehdus - Tulehdus on tila, joka ilmenee, kun keho puolustaa itseään vieraalta koettua asiaa vastaan - esimerkiksi bakteereja tai viruksia vastaan. Elimistön immuunijärjestelmä käynnistää sitten sarjan monimutkaisia biologisia reaktioita hyökkääjien poistamiseksi ja parantumiseksi.
Vuotavan suolen yhteydessä ilmenevien oireiden hoitamisen sijaan kannattaa aloittaa suolen korjaamisesta.
Keliakia on autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa ohutsuoleen
Useimmat ihmiset käsittelevät gluteenia hyvin, mutta eivät kaikki. Joillakin ihmisillä on gluteeni-intoleranssi, eli gluteeni-intoleranssi, jota kutsutaan myös keliakiaksi. Keliakia on autoimmuunisairaus.
Jos gluteeni-intoleranssista kärsivä syö gluteenia sisältäviä ruokia, hän saa ohutsuolen limakalvon tulehduksen. Vatsavaivat ja tärkeiden ravintoaineiden imeytymisvaikeudet ovat tyypillisiä oireita. Oireiden välttämiseksi hänen on suljettava gluteeni kokonaan pois ruokavaliostaan.
Jotkut ihmiset kuitenkin antavat negatiivisen keliakiatestin, mutta reagoivat silti gluteeniin. Tätä kutsutaan ei-keliakiaksi, ja tässä ihminen on yksinkertaisesti herkkä gluteenille.
Oireet ovat samanlaisia kuin keliakia, mutta ilman autoimmuunivastetta. Ihmiset, joilla ei ole keliakiaa, voivat kokea ripulia, turvotusta ja kaasua sekä nivelkipuja ja aivosumua.
Tällä hetkellä ei ole olemassa kliinistä menetelmää ei-keliakian, joka tunnetaan myös nimellä gluteeniherkkyys, diagnosoimiseksi. Jos reagoit negatiivisesti gluteeniin ja oireesi lievittyvät gluteenittomalla ruokavaliolla, sinulla on todennäköisesti gluteeniherkkyys.
Gluteenista keskustellaan edelleen paljon. Jotkut lääkärit uskovat, että gluteeni on vaaratonta, ellei sinulla ole keliakiaa. Toiset väittävät, että gluteeni on kaikenlaisten terveystilojen ja autoimmuunisairauksien ja -tilojen perimmäinen syy.
Gluteeni aktivoi zonuliinia, joka säätelee suoliston läpäisevyyttä
Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että gluteeni voi lisätä suoliston läpäisevyyttä ja aiheuttaa immuunivasteen kehossa. Immuunijärjestelmä reagoi haitallisiksi tunnistamiinsa aineisiin aiheuttamalla tulehdusta. Tulehdus on yksi kehon luonnollisista itsesuojamekanismeista, vaikka jatkuva tulehdus voi liittyä useisiin kroonisiin sairauksiin.
Gluteenille herkillä yksilöillä elimistö pitää proteiinia vieraana tunkeutujana, mikä johtaa tulehdukseen.
Miten gluteeni vaikuttaa zonuliiniin ja suoliston läpäisevyyteen?
Zonuliini on proteiini, joka säätelee ohutsuolen tiiviitä liitoksia. Kun zonuliinia vapautuu suolistossa, tiiviit liitokset avautuvat hieman ja päästävät suurempia hiukkasia kulkemaan suolen seinämän läpi. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että gluteeni aktivoi zonuliinia, mikä lisää suoliston läpäisevyyttä.
Yksi tutkimus osoitti, että gluteeni aktivoi zonuliinia sekä yksilöiden soluissa, joilla oli gluteeni-intoleranssi, että niiden, joilla ei ollut gluteeni-intoleranssia. Zonuliinitasot olivat kuitenkin paljon korkeammat keliakiaa sairastavien ihmisten soluissa.
Miten tämä vaikuttaa ihmisiin, joilla on gluteeniherkkyys?
Tutkimukset ovat johdonmukaisesti osoittaneet, että gluteeni lisää merkittävästi keliakiaa sairastavien ihmisten suoliston läpäisevyyttä. On kuitenkin ristiriitaisia tuloksia henkilöistä, joilla ei ole keliakiaa. Kliinisessä tutkimuksessa havaittiin myös, että gluteeni lisäsi suoliston läpäisevyyttä ihmisillä, joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS).
Yksilöllinen terveys voi vaikuttaa vuotavan suoliston kehittymiseen
Gluteeni aktivoi zonuliinia, mutta se ei vaikuta kaikkiin samalla tavalla. On selvää, että gluteeni voi lisätä suoliston läpäisevyyttä keliakiaa sairastavilla ja mahdollisesti IBS-potilailla. Näyttää kuitenkin siltä, että gluteeni ei lisää suoliston läpäisevyyttä ihmisillä, joilla ei ole näitä terveysolosuhteita.
Mitkä tekijät lisäävät vuotavan suoliston riskiä?
Gluteenilla voi olla rooli vuotavan suolen oireyhtymän kehittymisessä ihmisillä, joilla on keliakia tai IBS, mutta se ei todellakaan ole ainoa syy.
Tutkijat yrittävät edelleen ymmärtää tarkalleen, mikä aiheuttaa vuotavan suolen oireyhtymän. Joidenkin tekijöiden tiedetään kuitenkin vaikuttavan vuotavan suoliston tilaan.
Jotkut vaikuttavia tekijöitä ovat:
- Epäterveellinen ruokavalio. Runsaasti rasvaa ja jalostettuja hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio voi lisätä suoliston läpäisevyyttä.
- Korostaa. Pitkäaikainen stressi voi muuttaa suolen ja aivojen vuorovaikutusta ja johtaa kaikenlaisiin ruoansulatuskanavan ongelmiin, mukaan lukien lisääntynyt suoliston läpäisevyys.
- Ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet (NSAID) . Tulehduskipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin, liikakäyttö voi lisätä suoliston läpäisevyyttä.
- Tulehdus. Krooninen laajalle levinnyt tulehdus edistää useita kroonisia sairauksia, kuten myös lisääntynyt suoliston läpäisevyys.
- Huono suolistofloora. Kun suolistossa olevien hyvien ja huonojen bakteerien välinen tasapaino vaarantuu, se voi edistää vuotavan suolen oireyhtymää.
- Sinkin puute. Sinkin puute ruokavaliosta voi muuttaa suoliston läpäisevyyttä ja aiheuttaa useita ruoansulatuskanavan ongelmia. Sinkkiä sisältävä ravintolisä tai runsaasti sinkkiä sisältävä ruokavalio voi parantaa mahan ja suoliston seinämää.
Pitäisikö kaikkien välttää gluteenia?
Gluteeni aiheuttaa joillekin ihmisille merkittäviä terveysongelmia. Keliakiaa sairastavilla ihmisillä gluteeni lisää suoliston läpäisevyyttä ja laukaisee autoimmuunivasteen ja tulehduksen. Gluteenin ja suoliston läpäisevyyden välinen suhde on kuitenkin monimutkainen, eikä sitä ole vielä täysin ymmärretty.
Jos sinulla on gluteeniherkkyyden oireita, voi olla hyödyllistä poistaa gluteeni ruokavaliostasi.
Mitä syödä vuotavan suoliston estämiseksi?
Yksi avaimista suoliston terveyden parantamiseen ja vuotavan suolen oireyhtymän ehkäisyyn on suolistoflooran parantaminen. Tämä tarkoittaa hyvien bakteerien lisäämistä suolistossa. Tässä on joitain tapoja parantaa suoliston terveyttä:
- Syö probiootteja. Probiootit ovat hyviä bakteereja, jotka voivat parantaa suoliston terveyttä. Probiootteja löytyy sellaisista elintarvikkeista kuin jogurtti, kefir, hapankaali ja kimchi.
- Syö prebiootteja. Prebiootit ovat suolistobakteerien (probioottien) ravintoa. Prebiootit ovat kuituja ja niitä löytyy hedelmistä, vihanneksista ja palkokasveista, jotka sisältävät paljon liukoisia kuituja, jotka ruokkivat suoliston hyviä bakteereja. Voit myös ottaa kollageenia ja prebiootteja sisältävää lisäravinnetta vuotavan suoliston parantamiseksi,
- Vältä puhdistettuja hiilihydraatteja. Vältä sokeripitoisia juomia ja ruokia, joihin on lisätty sokeria tai puhdistettua vehnäjauhoa. Suoliston haitalliset bakteerit rakastavat näitä ruokia.