Kollagen kroppens rikligaste protein
Kollagen kroppens rikligaste protein
Ungefär en fjärdedel av allt protein i din kropp är kollagen. Kollagen är ett viktigt strukturellt protein som stärker allt från senor till att supporta huden och de inre organen. Kollagen är även viktigt för både skelettet och tänderna. Kollagen ger kroppen dess struktur, skyddar och stödjer de mjukare vävnaderna och förbinder dem med skelettet. Men trots sin kritiska funktion i kroppen är kollagen ett relativt enkelt protein.
Kollagen är en trippelhelix
Kollagen består av tre kedjor, lindade samman i en tät trippelspiral. Varje kedja är över 1400 aminosyror lång. En upprepad sekvens av tre aminosyror bildar denna robusta struktur. Var tredje aminosyra är glycin, en liten aminosyra som passar perfekt inuti helixen. Många av de återstående positionerna i kedjan är fyllda av aminosyrorna: prolin och en modifierad version av prolin, hydroxiprolin.
C-vitamin
Hydroxiprolin, som är avgörande för kollagenets stabilitet, skapas genom en modifiering av aminosyran prolin, efter att kollagenkedjan byggts upp. Reaktionen kräver vitamin C för att hjälpa till med tillförseln av syre. Tyvärr kan vi inte tillverka C-vitamin i våra kroppar, och om vi inte får i oss tillräckligt med vitaminet i kosten kan resultatet bli katastrofalt. C-vitaminbrist bromsar produktionen av hydroxiprolin och stoppar uppbyggnaden av nytt kollagen, vilket i slutändan orsakar skörbjugg. Symtomen på skörbjugg - förlust av tänder och lätt till att få blåmärken - orsakas av bristen på kollagen, som behövs för att reparera slitaget som orsakas av vardagliga aktiviteter.
Kollagen som gelatin
Kollagen från boskapsdjur är en välbekant ingrediens för matlagning. Liksom som för de flesta proteiner, när kollagen värms upp, så förlorar det hela sin struktur. Trippelspiralen lindas upp och kedjorna separeras. Sedan, när denna denaturerade massa av trassliga kedjor svalnar, suger den upp allt omgivande vatten som en svamp och bildar då gelatin.
Kollagen som kosttillskott
Just nu surrar både hälso- och skönhetsmarknaderna av alla typer av produkter som innehåller kollagen. Och med tanke på alla olika positiva effekter som kollagen kan ha på din kropp och ditt välbefinnande, är detta helt vettigt. De mest framgångsrika produkterna är dock de som innehåller specifika kollagenpeptider. Varför? För att kunna användas bättre av kroppen måste kollagenprotein hydrolyseras till korta, bioaktiva kedjor av aminosyror. Men varför är specifika kollagenpeptider bättre än naturligt kollagen? Låt oss dyka ner i en förklaring av en mycket komplex process.
Kollagenpeptider består av en kedja av aminosyror - där de långa proteinkedjorna effektivt skärs till mindre kedjor genom en enzymatisk process. Detta betyder att de inte bara kommer att absorberas lättare i kroppen, utan också görs mer effektiva jämfört med naturligt kollagen och andra proteiner.
Detta gäller särskilt GELITAs bioaktiva kollagenpeptider (BCP®s) VERISOL - marint kollagen, som består av mycket specifika polypeptider. De kan delvis överleva matsmältningen, vilket innebär att de passerar genom tarmbarriären och förblir intakta. Således kan de i slutändan komma att arbeta i kroppens målvävnader.
Intressant nog har vetenskapen visat att kollagenpeptider, beroende på kedjelängden, är särskilt effektiva för att främja utvalda hälsofördelar. Under tillverkningsprocessen kan till exempel kedjorna finjusteras för att få kollagenpeptider som direkt riktar sig mot brosktillväxt, fastare hud eller starkare ben.
Eftersom deras unika peptidkedjestruktur underlättar absorptionen skiljer sig bioaktiva kollagenpeptider (BCP®) ut från den bredare klassen av andra polypeptider. En anledning är att bioaktiva kollagenpeptider uppvisar en hög koncentration av prolin och glycin, aminosyror som bildar starka peptidbindningar som är mer motståndskraftiga för att brytas ned av matsmältningsenzymer. Dessutom bibehåller bioaktiva kollagenpeptider den karakteristiska, sällsynta enkelspiralstrukturen hos kollagen, som är längre och tunnare än den normala alfa-helix som oftast finns i andra proteinkällor. Kort sagt, detta förbättrar stabiliteten hos bioaktiva kollagenpeptider och underlättar deras tarmabsorption.
Ungefär tio procent av de bioaktiva kollagenpeptiderna (BCP®) förblir intakta under matsmältningen. Detta är ett imponerande antal, vilket bidrar till effektiv biotillgänglighet när de kommer in i blodomloppet och direkt stimulerar bindvävscellernas metabolism. Men vad händer med de andra peptiderna? Jo, de bryts effektivt ner till aminosyror, som kroppen sedan använder som livsviktiga byggstenar för ny bindväv och andra ändamål.
Som sådan stimulerar intakta bioaktiva kollagenpeptider (BCP®) målcellerna att producera nytt kollagen, medan de fria aminosyrorna levererar de nödvändiga byggmaterialen. Det betyder att praktiskt taget alla näringsämnen används.
Exakt hur dessa kollagenpeptider passerar tarmväggen forskas fortfarande på; men som ett resultat av de bioaktiva kollagenpeptiderna (BCP®) verkar paracellulär transport vara den föredragna vägen. Intressant nog verkar fysisk aktivitet öka permeabiliteten i tarmen, så det det kan vara fördelaktigt att ta bioaktiva kollagenpeptider före och under träning.
Kollagenpeptider är ett undantag från regeln om proteinmetabolism. Hur de smälts, absorberas och används av kroppen är ett relativt nytt vetenskapsområde och ett område av stort intresse. Många vetenskapliga studier genomförs, men många läkare och hälsoexperter - och även vissa forskare - är fortfarande omedvetna om de senaste fynden. Ändå har kunskapen inom detta område vuxit exponentiellt de senaste åren, så information från mellan fem och tio år sedan är ibland inte längre relevant. Därför är det viktigt att ignorera föråldrade övertygelser och hålla dig uppdaterad med den senaste utvecklingen.