Kollageeni, elimistön runsain proteiini
Noin neljännes kehosi proteiineista on kollageenia. Kollageeni on tärkeä rakenneproteiini, joka vahvistaa kaikkea jänteistä ihon ja sisäelinten tukemiseen. Kollageeni on myös tärkeää sekä luille että hampaille. Kollageeni antaa keholle sen rakenteen, suojaa ja tukee pehmeämpiä kudoksia ja yhdistää ne luurankoon. Mutta huolimatta sen kriittisestä tehtävästä kehossa, kollageeni on suhteellisen yksinkertainen proteiini.
Kollageeni on kolmoiskierre
Kollageeni koostuu kolmesta ketjusta, jotka on kierretty yhteen tiukkaan kolminkertaiseksi kierteeksi. Jokainen ketju on yli 1400 aminohappoa pitkä. Toistuva kolmen aminohapon sekvenssi muodostaa tämän vankan rakenteen. Joka kolmas aminohappo on glysiini, pieni aminohappo, joka sopii täydellisesti heliksin sisään. Monet ketjun jäljellä olevista kohdista täytetään aminohapoilla: proliini ja proliinin modifioitu versio, hydroksiproliini.
C-vitamiini
Hydroksiproliini, joka on ratkaisevan tärkeä kollageenin stabiiliudelle, syntyy proliinin aminohapon modifioimalla kollageeniketjun muodostumisen jälkeen. Reaktio vaatii C-vitamiinia avustamaan hapen saantia. Valitettavasti emme pysty valmistamaan C-vitamiinia kehossamme, ja jos emme saa tarpeeksi vitamiinia ruokavaliostamme, seuraukset voivat olla tuhoisia. C-vitamiinin puutos hidastaa hydroksiproliinin tuotantoa ja estää uuden kollageenin muodostumisen, mikä lopulta aiheuttaa keripukkia. Keripukin oireet - hampaiden irtoaminen ja helppo mustelma - johtuvat kollageenin puutteesta, jota tarvitaan korjaamaan arjen toiminnasta aiheutuvaa kulumista.
Kollageeni gelatiinina
Kotieläinten kollageeni on tuttu ruoanlaitossa. Kuten useimmat proteiinit, kun kollageenia kuumennetaan, se menettää koko rakenteensa. Kolmoiskierre on kelattu auki ja ketjut erotettu toisistaan. Sitten kun tämä sotkeutuneiden ketjujen denaturoitu massa jäähtyy, se imee kaiken ympäröivän veden kuin sieni muodostaen gelatiinia.
Kollageeni ravintolisänä
Tällä hetkellä sekä terveys- että kauneusmarkkinat ovat täynnä kaikenlaisia kollageenia sisältäviä tuotteita. Ja kun otetaan huomioon kaikki erilaiset positiiviset vaikutukset, joita kollageenilla voi olla kehoon ja hyvinvointiin, tämä on täysin järkevää. Menestyneimmät tuotteet ovat kuitenkin ne, jotka sisältävät tiettyjä kollageenipeptidejä. Miksi? Jotta elimistö hyödyntäisi sitä paremmin, kollageeniproteiini tulee hydrolysoida lyhyiksi, bioaktiivisiksi aminohappoketjuiksi. Mutta miksi tietyt kollageenipeptidit ovat parempia kuin luonnollinen kollageeni? Sukellaanpa hyvin monimutkaisen prosessin selittämiseen.
Kollageenipeptidit koostuvat aminohappoketjusta - jossa pitkät proteiiniketjut leikataan tehokkaasti pienemmiksi ketjuiksi entsymaattisen prosessin avulla. Tämä tarkoittaa, että ne eivät vain imeydy helpommin kehoon, vaan ne myös tehdään tehokkaammiksi verrattuna luonnolliseen kollageeniin ja muihin proteiineihin.
Tämä koskee erityisesti GELITAn bioaktiivisia kollageenipeptidejä (BCP®) VERISOL - merikollageenia , joka koostuu erittäin spesifisistä polypeptideistä. Ne voivat osittain selviytyä ruoansulatuksesta, mikä tarkoittaa, että ne läpäisevät suolistoesteen ja pysyvät ehjinä. Siten ne voivat lopulta tulla toimimaan kehon kohdekudoksissa.
Mielenkiintoista on, että tiede on osoittanut, että kollageenipeptidit ovat ketjun pituudesta riippuen erityisen tehokkaita edistämään tiettyjä terveyshyötyjä. Valmistusprosessin aikana ketjuja voidaan esimerkiksi hienosäätää, jotta saadaan kollageenipeptidejä, jotka kohdistuvat suoraan ruston kasvuun, kiinteämpään ihoon tai vahvempiin luihin.
Koska niiden ainutlaatuinen peptidiketjurakenne helpottaa imeytymistä, bioaktiiviset kollageenipeptidit (BCP®) erottuvat muiden polypeptidien laajemmasta luokasta. Yksi syy on se, että bioaktiivisissa kollageenipeptideissä on korkea pitoisuus proliinia ja glysiiniä, aminohappoja, jotka muodostavat vahvoja peptidisidoksia, jotka kestävät paremmin ruoansulatusentsyymien hajottamista. Lisäksi bioaktiiviset kollageenipeptidit säilyttävät kollageenille ominaisen, harvinaisen yksikierteisen rakenteen, joka on pidempi ja ohuempi kuin normaali alfaheliksi, jota yleisesti löytyy muista proteiinilähteistä. Lyhyesti sanottuna tämä parantaa bioaktiivisten kollageenipeptidien stabiilisuutta ja helpottaa niiden imeytymistä suolistosta.
Noin kymmenen prosenttia bioaktiivisista kollageenipeptideistä (BCP®) säilyy ehjinä ruoansulatuksen aikana. Tämä on vaikuttava luku, joka edistää tehokasta biologista hyötyosuutta, kun ne tulevat verenkiertoon, ja stimuloi suoraan sidekudossolujen aineenvaihduntaa. Mutta mitä tapahtuu muille peptideille? No, ne hajotetaan tehokkaasti aminohapoiksi, joita elimistö sitten käyttää elintärkeinä rakennuspalikoina uudelle sidekudokselle ja muihin tarkoituksiin.
Sellaisenaan ehjät bioaktiiviset kollageenipeptidit (BCP®) stimuloivat kohdesoluja tuottamaan uutta kollageenia, kun taas vapaat aminohapot toimittavat tarvittavat rakennusmateriaalit. Tämä tarkoittaa, että käytännössä kaikki ravintoaineet käytetään.
Sitä, kuinka nämä kollageenipeptidit tarkalleen läpäisevät suolen seinämän, tutkitaan edelleen; kuitenkin bioaktiivisten kollageenipeptidien (BCP®) seurauksena solunulkoinen kuljetus näyttää olevan edullinen reitti. Mielenkiintoista on, että fyysinen aktiivisuus näyttää lisäävän suoliston läpäisevyyttä, joten bioaktiivisten kollageenipeptidien ottaminen ennen harjoittelua ja sen aikana voi olla hyödyllistä.
Kollageenipeptidit ovat poikkeus proteiiniaineenvaihdunnan säännöstä. Se, miten elimistö sulattaa, imeytyy ja käyttää niitä, on suhteellisen uusi tieteenala ja erittäin kiinnostava alue. Useita tieteellisiä tutkimuksia tehdään, mutta monet lääkärit ja terveydenhuollon asiantuntijat - ja jopa jotkut tutkijat - eivät ole vielä tietoisia uusimmista tuloksista. Asiantuntemus on kuitenkin kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina, joten viiden ja kymmenen vuoden takaiset tiedot eivät toisinaan ole enää merkityksellisiä. Siksi on tärkeää jättää huomiotta vanhentuneet uskomukset ja pysyä ajan tasalla viimeisimmistä tapahtumista.