Kollageeni, kollageenipeptidit ja gelatiini
Kollageeni on vahva, joustava ja monipuolinen rakenneproteiini. Sitä esiintyy lähes kaikissa kudoksissa, mutta se on keskittynyt erityisesti ihoon, niveliin ja sidekudokseen, kuten nivelsiteisiin, rustoon ja jänteisiin. Hyvä kollageenin tuotanto on välttämätöntä hyvän terveyden kannalta. Ilman kunnollista kollageenin toimintaa kehossa, me kirjaimellisesti hajoaisimme ja kuolisimme!
Solumme kokoavat kollageeniproteiineja aminohapoista. Kollageenissa eniten esiintyviä aminohappoja ovat proliini, glysiini ja hydroksiproliini. 28 erilaista kollageenityyppiä on löydetty, ja tyypit 1-5 ovat yleisimmät kollageenityypit. Tyypin 1 kollageeni muodostaa lähes 90 % kaikesta kehon kollageenista. Kehomme saa osan näistä aminohapoista tavallisista ravinnon proteiinilähteistä, mutta muita, erityisesti hydroksiproliinia, löytyy lähes yksinomaan proteiineista.
Kollageenipeptidit vs. gelatiini
Kollageenipeptidien ja gelatiinin eroista on paljon sekaannusta, koska ne ovat itse asiassa saman asian kaksi eri muotoa. Sekä peptidit että gelatiini aloittavat matkansa kollageeniproteiinista.
gelatiini
Kun keitämme esimerkiksi kokonaisen kalan tai kanan osia, alkaa prosessi, joka muuttaa kollageenin gelatiiniksi.
Pitkän ja hitaan lämmityksen aikana mm. kanan osissa tai kalan osissa kollageeniproteiinit alkavat vähitellen hajota gelatiiniksi. Tämä tapahtuu peruuttamattoman denaturaatioprosessin kautta, joka muuttaa proteiinin muotoa (sama asia, joka tapahtuu, kun esimerkiksi keitämme munaa). Kuumana gelatiini on nestemäisessä muodossa, mutta jähmettyy jäähtyessään.
Gelatiini on hyvä aminohappojen lähde, joita kehosi tarvitsee kollageenin valmistamiseksi, joten säännöllinen gelatiinin nauttiminen tarjoaa etuja, kuten kollageenilisäaineen , kuten paremman suoliston terveyden, vahvemmat hiukset ja kynnet sekä parantunut ihon joustavuus.
Kollageenipeptidit
Kollageenipeptidit ovat pieniä kollageeniproteiinin fraktioita, jotka on hajotettu pienemmiksi kollageenin ainesosiksi. Tämä mahdollistaa kollageenipeptidien liukenemisen helposti ja täydellisesti erilaisiin kuumiin ja kylmiin (toisin kuin "gelatiinimuodossa oleva kollageeni") ruokiin ja juomiin, mukaan lukien smoothiet, pirtelöt, kahvi ja jopa leivonnaiset.
Kuten gelatiini, nämä peptidit sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot, joita tarvitaan kollageenin oikeaan toimintaan ja terveyteen. Säännöllinen näiden peptidien lisääminen keholle voi edistää ihon nuorekkuutta ja elastisuutta, vahvempia hiuksia ja kynsiä, parantaa suoliston terveyttä ja terveitä niveliä.
- Tunnisteet: collagen collagen peptides kollagen kollagenpeptider