Kalasta saatu kollageeni kauniin ihon saavuttamiseksi
Kollageeni on proteiini, joka pitää ihomme elastisena ja ryppyttömänä! Ikääntyessämme ihon kollageenin määrä vähenee ja ryppyjä tulee lisää! Tämä alkaa jo 25-vuotiaana ja silloin alamme huomata ihossamme pieniä, pieniä muutoksia, jotka yhdistämme ikääntymiseen! Toimittamalla keholle ylimääräistä kollageenia voimme hidastaa tätä prosessia.
Mistä kollageeni tulee?
Ravintolisien kollageeni tulee lähes aina neljästä eri lähteestä: kalasta, naudanlihasta, sikasta tai kanasta!
Nykyään nautakarjasta, sioista, kanoista ja kaloista saatua jauhemaista hydrolysoitua kollageenia on kaupallisesti saatavilla ja se voidaan sekoittaa juomiin tai lisätä tiettyihin ruokiin. Monet näistä kollageenipeptideillä saatavista tuotteista ja lisäravinteista sisältävät kollageenijauheita sioista, kanasta ja naudanlihasta pääasiassa siksi, että nämä lähteet ovat sivutuotteita ja myös halpoja valmistaa.
Oletko kenties huomannut, että jotkut kollageenijauheet ovat kalliimpia kuin toiset? Yksi syy on se, että kollageeni tulee kalasta. Kalasta saadut hydrolysoidut kollageenipeptidit ovat kalliimpia. Sen sijaan, että kaloista poistettaisiin iho ja luut, syntyy hydrolysoituja kollageenipeptidejä, joita voidaan käyttää ravintolisissä tuottamaan sekä terveys- että kauneusvaikutuksia!
Millaista kollageenia esiintyy eniten ihossa?
Kalasta saatu hydrolysoitu kollageeni sisältää tyypin 1 kollageenia. Kun syöt kalasta saatua kollageenia, kollageeni imeytyy optimaalisesti ja saavuttaa ihon, jossa kollageenipitoisuus säilyy jopa 14 päivää. Täällä kollageeni stimuloi fibroblasteja lisäämään kollageenin tuotantoa, myös hyaluronihapon tuotanto lisääntyy. Kalasta peräisin oleva kollageeni eroaa myös muista lähteistä, koska se sisältää runsaasti aminohappoja: lysiiniä, glysiiniä, proliinia ja hydroksiproliinia. Yhdessä nämä ravintoaineet stimuloivat ihon, nivelten ja luuston soluja syntetisoimaan proteiineja, mukaan lukien kollageenia, mikä auttaa rakentamaan kehon kudoksia, joita ovat lihakset, luut ja iho. Lysiinillä ei ole vain tärkeä rooli kollageenin tuotannossa, vaan se edistää myös tervettä immuunitoimintaa. Lysiinin ja toisen aminohapon, nimeltään arginiini, on osoitettu estävän infektioita, mikä voi myös auttaa estämään aknea.
Kuinka paljon kollageenia on ihossa?
Kun olet nuori, kollageeni muodostaa noin 70 % ihostasi, ja sen tehtävänä on antaa ihollesi kiinteyttä ja joustavuutta. Kollageenin tuotanto alkaa kuitenkin laskea jo 25-vuotiaana ja 80-vuotiaana kollageenin tuotanto on vähentynyt jopa 70 %! Ikääntymisprosessin aikana hyaluronihappo, kollageeni ja elastiini käyvät läpi rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia, jotka edistävät hienoja juonteita, ihon uurteita, karheutta, ryppyjä, ruskeita pilkkuja sekä paksuuntuvaa ja roikkuvaa ihoa. Kutsumme tätä prosessia ihon ikääntymiseksi. Tällaisia vaurioita kiihdyttävät tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö, fyysinen ja henkinen stressi, huono ravitsemus, runsas energian saanti, unen puute, ympäristön saastuminen, autoimmuunisairaudet ja krooninen auringon UV-säteily. Lisäksi kykymme korvata kadonnutta tai vahingoittunutta kollageenia kasvaa noin 1,5 % joka vuosi, osittain siksi, että fibroblastimme tuottavat vähemmän kollageenia. Viime kädessä kollageenivaurioiden lisääntyminen yhdessä kollageenin tuotannon vähenemisen kanssa johtaa vanhempaan ulkonäköön ja ikääntymiseen!
Kuinka paljon kollageenijauhetta sinun pitäisi syödä päivittäin?
Monet ihmisillä tehdyt kliiniset tutkimukset ovat raportoineet hydrolysoidun kollageenin nauttimisen eduista saavuttaakseen ihon, joka säilyttää lisääntyneen kosteutuksen ja parantaa joustavuutta, mikä puolestaan vähentää näkyviä juonteita ja ryppyjä. 10 000 mg hydrolysoitua kollageenia kalasta päivittäin voi lisätä ihon kosteutusta 28 % 8 viikon aikana ja vähentää syviä ryppyjä 30 % 12 viikon aikana, kun taas jo 2 500 mg päivittäin 4 viikon ajan voi vähentää varisjalkoja silmien ympärillä. Muut tutkimukset ovat osoittaneet, että kollageenin nauttiminen 8 viikon ajan voi lisätä tyypin I prokollageenia 65 %, elastiinia 18 % ja fibrilliiniä 6 %. Muut tutkimukset ovat raportoineet ihon tiheyden lisääntymisestä jopa 78 %, parantuneen kimmoisuudessa ja yhdessä muiden ravintoaineiden, mukaan lukien antioksidanttien, kuten C-vitamiinin kanssa, jota tarvitaan kollageenin tuotantoon, parantuneen kimmoisuuden, vähentäneen ihon kuivumista ja parantavan ihon rakennetta.
Mitä muita etuja kollageenista on keholle?
Kalasta saadun hydrolysoidun kollageenin syöminen voi myös paksuntaa hiuksia, vahvistaa kynsiä, vähentää selluliittia, ehkäistä ihotulehduksia, auttaa painonpudotuksessa pääasiassa siksi, että kollageeniproteiini itsessään tarjoaa korkean kylläisyyden tunteen, vähentää lihasten menetystä, parantaa haavojen paranemista. muutamia kollageenin terveys- ja kauneushyötyjä. Joten vaikka voimme syödä tätä "kauneus- ja terveysproteiinia" estääksemme ihomme ennenaikaisen ikääntymisen, kollageenin edut ovat paljon enemmän kuin vain kauniimpi iho!