Kollagen, tarmhälsa och alkohol
Kollagen, tarmhälsa och alkohol
Hur påverkar alkohol mikrobiomet – din tarmflora? Kan drickandet skada mikrobiomet (tarmfloran)? Hur kan jag reparera mitt mikrobiom (tarmflora) om jag dricker för mycket? Varför är kollagen bra för tarmhälsan och tarmfloran? Kan kollagen läka en läckande tarm?
Vad är mikrobiomet (tarmfloran)?
Mikrobiomet är vår kropps icke-mänskliga invånare, såsom bakterier, virus och svampar. Människor har ett oralt mikrobiom och ett tarmmikrobiom.
När vi pratar om tarmmikrobiomet pratar vi mest om vår tarm: vår tjocktarm hela vägen ner till ändtarmen.
Normalt har tarmmikrobiomet en hälsosam balans av bakterier. Dessa bakterier hjälper våra kroppar genom att:
- Stödja vårt immunförsvar
- Stödja vår ämnesomsättning/näringsupptag
- Reglera inflammation
- Arbeta med levern för att försvara sig mot gifter
- Hjälpa till att förebygga kroniska sjukdomar och infektionssjukdomar
- Supporta signalsubstans-balansen och på så sätt supporta vår mentala hälsa och humör (dopamin och serotonin), och motverka trötthet (GABA) via GUT-BRAIN-AXIS.
- Hålla huden frisk, via GUT-SKIN-AXIS.
Hur påverkar alkoholkonsumtion kroppens mikrobiom?
Kosten, eller vad vi får i oss, har en enorm inverkan på mikrobiomet. När vi dricker alkohol påverkar det allt från det orala mikrobiomet hela vägen genom matsmältningssystemet. Det involverar också en hel del andra organ på vägen.
Här är tre saker som kan hända i tarmmikrobiomet när vi dricker alkohol.
Alkohol förändrar balansen av bakterier i tarmmikrobiomet
För det första kan alkohol förändra sammansättningen, eller balansen, av tarmmikrobiomet. Detta kan leda till att tarmmikrobiomet går från ett tillstånd av homeostas där allt är glatt och lugnt till ett tillstånd av dysbios där saker och ting börjar gå ur balans.
Metaboliter kan skada mikrobiomet
Tarmmikrobiomet arbetar för att metabolisera de olika komponenterna i alkoholhaltiga drycker. På så sätt skapar den produkter, så kallade metaboliter, som används för att signalera mellan tarmmikrobiomet, levern och blodet. Vissa av de metaboliter som skapas när din kropp bryter ner alkohol kan vara giftiga.
Alkohol kan orsaka en läckande tarm
Det finns ett skyddande slemlager (mukuslager)** på tarmslemhinnan i tarmen. När vårt tarmmikrobiom börjar komma ur balans börjar den äta på de skyddande lagren mellan tarmen, resten av kroppen och vårt cirkulerande blod. Detta orsakar en förändring i tarmens integritet, vilket även kallas för en läckande tarm.
**Ytan i vår mag- och tarmkanal, utgörs av epitelceller som skyddas av ett mukuslager. Mukuslagret är ett mycket komplext system med flera olika funktioner. I tjocktarmen måste epitelcellerna vara helt skyddade från bakterier och där fungerar mukuslagret som en skyddande barriär. Mukuslagret i tjocktarmen bildar två lager, där det inre är tätt och omöjlig för bakterier att penetrera, medan det yttre är löst och här finns normalflorebakterierna. Avsaknad av ett tätt inre mukuslager leder till inflammation, diarré och tjocktarmscancer. Mukuslagret regleras aktivt och vid behov ökar produktionen för att kunna skölja bort inkräktande bakterier. Ett dysfunktionellt mukuslager kan leda till att bakterier som anses vara del av en apatogen (något som inte framkallar sjukdom) normalflora ger upphov till sjukdom. Fusobakterier utgör del av normalfloran men finns beskriven som orsak till IBD, kolorektal cancer, ulcerös kolit, tonsillit, appendicit, sepsis etc.
Spelar mikrobiomet en roll i alkoholens koppling till cancer?
Alkoholhaltiga drycker innehåller etanol. Etanol anses vara cancerframkallande. Det är ett gift som orsakar DNA-skador och ökar de reaktiva syreradikalerna, som är mekanismer som är förknippade med cancer.
Om du har en läckande tarm kan gifter från metaboliserande alkohol komma in i blodomloppet och få saker att gå snett bortom tarmmikrobiomet, vanligtvis med början i levern.
Dessa gifter kan dock också öka cancerrisken utanför mag-tarmsystemet. Cancer som är kopplad till alkoholkonsumtion inkluderar:
- Cancer i matstrupen
- Kolekteral cancer
- Cancer i magsäcken
- Cancer i levern
- Cancer i munhålan
- Bröstcancer
Alkohol påverkar både de orala mikroberna och tarmmikroberna, som spelar en viktig roll för cancerrisken.
Kan alkohol påverka tarmfloran på andra sätt?
Tarmmikrobiomet (tarmfloran) är en stor del av hur vår kropp metaboliserar vad vi äter, vad vi dricker och de mediciner vi tar. Genom att arbeta i en känslig balans med levern hjälper det till att kontrollera mängden etanol eller gifter som påverkar vår hälsa i allmänhet.
Alkohol kan orsaka gastrit
Magkatarr eller gastrit är inflammation i magsäcken och tolvfingertarmen. Magkatarr kan vara kronisk eller akut. Vanliga symptom för akut magkatarr är halsbränna, magsmärta och kräkningar.
Enzymerna i magslemhinnan kan bli överväldigade och slemhinnan kan börja brytas ner.
Varför reagerar människor olika på alkohol
Människor bryter ner alkohol på olika sätt. Människors personliga biologiska och genetiska känslighet för alkohol, och hur väl de bryter ner alkohol i dess giftiga och icke-toxiska komponenter, baseras på hur mycket av ett enzym som kallas alkoholdehydrogenas (ADH) de har.
ADH-nivåerna är olika hos män och kvinnor, liksom hos personer med olika ras och etnisk bakgrund. Detta bestäms av vår genetik.
Även om vi ger rekommendationer för alkoholkonsumtion är det inte säkert att de gäller alla. Vissa människor kan vara så känsliga för alkohol att de inte tål den mängden.
Kan din tarmflora repareras?
När det kommer till alkohol och andra näringskomponenter kan du försätta ditt mikrobiom i ett ganska dåligt tillstånd om du har en dålig vecka.
Den goda nyheten är att om du anstränger dig för att gå tillbaka till en hälsosammare livsstil så kommer mikrobiomet vanligtvis att gå tillbaka till samma tillstånd som det var i tidigare.
Det tar cirka åtta veckor att bygga upp det ett riktigt hälsosamt mikrobiom, men på mindre än två veckor kan det vändas i fel riktning.
Det som är viktigt är hur länge det går i fel riktning. Om du försätter ditt mikrobiom i ett tillstånd av stress under en längre tid, så är tarmfloran faktiskt ganska själviskt och det kommer att sätta sina egna behov framför dina. Det är därför tarmfloran börjar ”äta” saker som slemlagret (mukuslagret). Tarmfloran vill inte svälta och dö, så den börjar ta från dig. Det är då saker och ting verkligen börjar gå åt fel håll.
Tarmmikrobiomet är verkligen viktigt för immuniteten. Folk skämtar om att "jag ska dricka alkohol och döda allt det dåliga", men det är inte så det fungerar. Du vill att ditt tarmmikrobiom ska vara riktigt frisk för att bekämpa infektioner; Det är en viktig del av vårt allmänna immunförsvar. Det är också väldigt viktigt för att reglera inflammation, inte bara i tarmen utan i hela kroppen. Infektioner, dåliga matvanor eller rökning kan skapa proinflammatoriska tillstånd. När du dricker alkohol ovanpå det är det som att lägga bränsle på elden. Mikrobiomet kan inte studsa tillbaka för att ta hand om dig. Det är vår vän tills det är i trubbel, och då är det inte vår vän längre!
Kollagen kan läka en läckande tarm
Du har säkert hört talas om att kollagen kan förbättra hälsan hos din hud och hår, men vad sägs om att konsumera kollagen för tarmhälsa? Kollagen ett viktigt näringsämne för att bibehålla en stark tarm. Faktum är att om du konsumera tillräckliga mängder kollagen kan det hjälpa till att förbättra allt från matsmältning till sura uppstötningar till buksmärtor. När vår tarm är frisk, gynnar det hela vår kropp!
Eftersom tarmen är en integrerad del av absorptionen av näringsämnen, kan en ohälsosam tarm påverka tillståndet av din hud, naglar och hår negativt, liksom våra organ, körtlar, muskler och leder. Men god tarmhälsa är inte bara viktigt för vårt fysiska tillstånd; att ha en frisk tarm kan också gynna vår övergripande hälsa och vårt humör. Man kallar inte tarmen den "andra hjärnan" för ingenting! Neurotransmittorer som serotonin, dopamin och GABA (gamma-aminosmörsyra) produceras i tarmen, så om vår tarm inte fungerar som den ska kan det påverka vårt humör avsevärt.
Vi har naturligt celler som är ansvariga för att bilda kollagen som kallas fibroblaster. Dessa fibroblaster behöver dock lite hjälp – speciellt när vi blir äldre; viss forskning tyder på att vi vid 40 års ålder förlorar upp till 1% av kroppens naturliga kollagen per år. Det totala antalet av dessa celler och deras förmåga att producera kollagen minskar med faktorer som åldrande och metabola stresstillstånd som infektion, autoimmuna eller kroniskt degenerativa sjukdomar, läkemedel och hormonella obalanser. Matvanor, sömnhygien, fysisk aktivitet, exponering för cigarettrök och konsumtion av alkoholhaltiga drycker kan också påverka hälsan hos fibroblasterna!
I stora drag är en läckande tarm en som tillåter bakterier att läcka in i cirkulationen, vilket ger en inflammatorisk respons och ett dåligt näringsupptag. Nuvarande studier visar att bioaktiva kollagenpeptider fungerar som prebiotika för mikroorganismer i tarmens ekosystem (tarmfloran) och producerar ämnen som kallas metaboliter, som hjälper till att hålla tarmbarriären stark.
Tänk på det så här: en stark tarmbarriär förhindrar bakterier från att komma in i blodomloppet, vilket i sin tur förhindrar alla möjliga negativa hälsoproblem som autoimmuna sjukdomar, huvudvärk och matsmältningsproblem, och mycket mer. En stark barriär hjälper vidare till att förebygga hudproblem som dermatit eller akne, svullen mage, magont, humörförändringar, ledvärk, kognitiva problem och många andra problem.
Vilket kollagen är bäst?
Nu när du är medveten om ovan så vore det ändå vettigt att lägga till kollagen i din dagliga kost, även som en förebyggande åtgärd. Lyckligtvis absorberas hydrolyserade kollagenpeptider i pulverform lätt i tarmen. Kollagen kan ge fördelar på lokal nivå (i populationen av skyddande mikroorganismer i tarmens ekosystem och i tarmens uppbyggnad) och på avstånd. Kollagen passerar också genom blodomloppet och har därför en effekt på andra organ såväl som leder, senor, muskler och din hud. Regelbunden konsumtion av kollagen har associerats med en minskning av frekvensen och intensiteten av funktionella störningar som GERD och buksmärtor.
Studier har visat att 2,5 gram - 20 gram hydrolyserat kollagen kan vara effektivt. När det gäller tarmhälsa fann en nyligen genomförd studie att "användningen av ett 20 g dagligt kollagenpeptidtillskott kan minska uppblåsthet och förbättra milda matsmältningssymtom hos annars friska kvinnliga vuxna i avsaknad av andra diet- eller livsstilsförändringar.
Det viktigaste är att inta ditt kollagen konsekvent
Kollagen kan konsumeras när som helst på dagen, och nyckeln är verkligen att ta det KONSEKVENT. När du intar ditt kollagen spelar mindre roll; det kommer att ge dig fördelar om du tar det regelbundet under en längre tidsperiod. Du kan prova att ta det på fastande mage först på morgonen för att hjälpa till att öka upptaget, eller med hälsosamma livsmedel rika på fibrer som fullkorn, frukt, grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Matsmältningsprocessen supportas av syra (surt pH i magen). Så, absorption på tarmnivå kan supportas när andra prebiotiska källor - som proteiner och fibrer - är närvarande. Desto större anledning att äta en hälsosam, balanserad kost!